10 Aralık 2010 Cuma

Trabzon Hurması



Her çeşit hurmayı çok severim. Medine hurmasini (kuru hurma) kek yapiminda da kullanmışlığım vardır, çok lezzetli oluyor.. Ama bahsetmek istediğim Trabzon Hurması. Daha önce bu hurmanın daha iri ve yumuşak olanlarından yemiştim. Onu da sevmeme rağmen yemesi biraz meşakkatli olduğu için daha az tercih ediyordum. Geçen hafta arkadaşım, bu hurmanın daha küçük boyutta ve sert olanlarından getirdi.

  
Gördüğümde bu daha olmamış diye düşündüm ancak tadına bakınca yanıldığımı anladım. Trabzon Hurması olarak bilinen turuncu-kırmızı arası rengi olan bu lezzetli meyveyi aslında yeterince tanımıyoruz. Yaygın olarak bilinen türü, büyük ve yumuşayınca yenen, hatta yumuşaklığından ötürü kaşıkla almanız gereken türüdür. Ama cok farklı türleri de var. Bunlardan bir tanesi de içinin kahverengi olmasından dolayı cikolatalı hurma diye bahsedilen, biraz daha sert, çekirdekli, kesilip yenilebilen, aynı lezzete sahip olanıdır. (ağız buruşturma gibi bir meziyeti de yok)

Gelelim faydalarına, diyeceğim; ama yazılanlara göre hurmanın el atmadığı vaka yok.. Kanser önleyici, Kalp-damar hastalıkları, bağışıklı sistemi,sindirim sistemi rahatsızlıklarında olumlu etkili, cilt güzelliği ve diyet açısından da önemli bir yere sahip.. Bol miktarda Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, mağnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri içeriyor.

Künye
Anavatanı: Cin
Bilinen Diger Turkce isimleri: Cennet Elması, Amme,Trabzon Hurması, Koca Yemiş.. vb
Bilinen Ing. İsimleri: Persimmon, Sharon Fruit, Kaki,




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)