21 Aralık 2010 Salı

Bedenlerin Dünyası..

Soğuk hava şartlarına rağmen, eşimin de çok istemesiyle, Pazar günü “Body Worlds” e gittik.. Gerçekten inanılmaz heyecan verici.. İnsanın kendi içindeki organları bizzat görmesi, gelişimlerini/değişimlerini öğrenmesi farklı bir duygu. Bu gezi sırasında sürekli tekrarladığım cümle, “iyiki derimiz var, tenime daha çok dikkat edeceğim” oldu. Derimizin altındaki görünüş hiç o kadar da estetik değil malesef -beni biraz ürküttü- o yüzden cildimize gereken önemi vermeliyiz J


Body Worlds’de en cok beni etkileyen bölümlerden biri, bir bebeğin embriyo halinden doğum aşamasına kadar ki gelişimini her hali ile görebiliyorsunuz. Hatta kendi bedeninizde nerede nasil yerleştiğine tanık oluyorsunuz. Mucize gibi birşey..



Body Worlds & Yaşam Döngüsü, bedenin ızdırap, hastalık ve optimal sağlık hallerindeki anatomik çalışmaları yoluyla insan bedeninin karmaşıklığını, direncini ve savunmasızlığını gösteriyor.
Body Worlds ve Yaşam Döngüsü’nde, Plastinasyon yoluyla dönüştürülmüş 200’ü aşkın otantik insan örneği, insan bedeninin formunu, güzelliğini, işlevini ve potansiyelini sergiler. İnsanın yaşam döngüsünü konu alan özel bir sergi olan Yaşam Döngüsü, bedenin yaşamındaki safhaları gösterir – döllenme anındaki ilk yaşam kıvılcımından bebeklik ve çocukluğa, ergenlik ve gençlikten yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar. Çığır açan bilim adamı, Dr. Gunther von Hagens’in imza attığı büyüleyici sergiler dünya üzerinde 30 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilmiş.


Sergilenen bedenler dışında, bu bedenlerin hazırlık aşamalarına da yer verilmiş. Sergi içerisine kurulmuş bir video odasında "Plastinasyon" yöntemini anlatan ve içerde gördüğünüz bedenlerin nasıl hazırlandığını gösteren bir video izleyebiliyorsunuz.

Plastinasyon, vücudu eğitim ve öğretim amaçlı olarak korumak üzere tasarlanmış görece basit bir işlem olarak görülüyor. 5 aşaması var; Tahnit Etme ve Anatomik Diseksiyon (Dokunun çürümesinin engellenmesi), Vücut Yağı ve Suyun Çıkarılması (Aseton Banyosu), Zorlu Emdirme, Konumlandırma, Kürleme (Sertleştirme).
Kesinlikle herkesin gidip görmesi gereken bir sergi. Özellikle, çocuklar ve sigara içenler bizzat görmeli. Sergi çıkışında sigara paketlerinin atılması için bir kutu yerleştirilmiş ve içerisinde epey boş-dolu sigara paketi vardı. Umarım gerçekten bırakılabilmiştir ve etkisi uzun sürer.. Sigara içen bir insanın akciğeri ile içmeyen bir insanın akciğeri aynen aşağıdaki şekilde görünüyor.


Bedenimiz hakkında şaşırtıcı gerçekler:

- Ortalama bir kadının yumurtalığı, 2 milyon yumurta içerir.Her biri sayısız kuşağın genetik koduna sahiptir.
- Kadınlar, yüksek estrojen seviyesi sayesinde daha iyi koku alırlar.
- Bir kadın, ömrü boyunca dünyaya 35 çocuk getirme kapasitesine sahiptir.

Üçüncü madde bir hayli ilginç değilmi..


Son olarak videoda geçen ve çok hoşuma giden bir cümleyle konuyu kapatmak istiyorum; "İnsanlar sadece dış görünüşü ile birbirlerinden farklı olduklarını zannederler, ancak iç görünüşleri/bedenleri ile de dünyada tektirler."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)