9 Aralık 2010 Perşembe

Favorim Dilbert!!!

Benim favori adamım Dilbert!!

Dilbert kimdir?? Dilbert bir ofis elemanı, bir mühendis, bir sunuş dahisi, bir iş arkadaşı.. hepsinden öte diyaloglarını okuduğumda, “bu adam burada mı çalışıyor?”diye içimden geçirdiğim biri..
Scott Adams tarafından kalem alınan Dilbert, ilk olarak 1989 da basılmış, dünya çapında 70 ülkede, 25 farklı dilde, 2000 gazetede yayınlanıyor.  Birkaç ay önceye kadar, Radikal Gazetesi de, Dilbert i günlük olarak yayınlıyordu.
Konular, Dilbert in cevresinde, ağırlılklı olarak ofis yaşamı hakkında yoğunlaşıyor. Yanlış yönetim kararları,mühendislik denemeleri,verimliliğe karşı duran ofis politikaları, çalışan memnuniyetinin olmadığı bir ortamda canlanan karakterler, zaten iş yaşamında gördüğümüz karakterlerin kendini daha net belli eden kopyaları.

Ana Karakterler:

Dilbert: Esas oğlan, bilgisayar ve teknoloji merkalısı, MIT den mezun elektrik mühendisi,mühendislik ve teknoloji konusunda başarılı fakat sosyal hayatı zayıf.
PHB (Pointy-Haired Boss) : Dilbertin müdürü, karikatürlerde gerçek adı hiç söylenmedi. (Scott Adams, ismi söylenmedğinde herkesin onu kendi müdür gibi hayal etmesinin daha kolay olduğunu söylemiş), yanlış aldığı kararlar, kendisinin bile anlamadığı cümleler kurması, çalışanlarını umursamaz tavırları ile tanıyoruz.
Wally: Şirketteki en eski mühendislerden,genelde elinde bir fincan kahve ile geziyor, tazminat alarak işten atılmaya çalışıyor.İşinden nefret ediyor, ve genelde de iş yapmıyor.
Alice: Çabuk kızan, rekabet eden, dişli bir karakter. İş yerinde yeterli terfiyi alamama sebebini cinsiyet ayrımcılığı yapıldığına bağlıyor.
Dogbert: Dilbert’in köpeği. . Kendini beğenmiş, bir gün dünyayı ele geçirmeyi  planlıyor. Serinin ik yıllarında, Dogbert daha fazla evde olmasına rağmen, seri geliştikçe Dogbert da gelişmiş, danışmanlık tarzında görevlerde bulunuyor.
Asok: Daha genç mühendislerden.Hintli,bazen mistik güçleri olduğu da gösteriliyor, Çok çalışıyor, fakat terfi alamıyor. Çok zeki olmasına rağmen, saf..
                              
Scott Adams, çalışma hayatında (gişe memuru,bilgisayar programcısı,finansal analist,mühendis.. vb) görmüş olduklarından yararlanarak öyle bir karakter yaratmış ki, Dilbert’in kendine has bir terminolojisi bile olmuş. “Cow-orker, frooglepoopillion, Dilbertian, Elbonia” karikatürlerin içinden çıkıp gerçek hayata taşınmış, Dilbert fanları tarafından kullanılır hale gelmiş. Ödül almamış mı? Almış, Amerika’daki Ulusal Karikatüristler Cemiyeti Reuben Ödülü (National Cartoonist Society Reuben Award)ve 1997 de Gazete Karikatür Ödülünü almış.

Dilbert’i neden sevmeyeyim?Yukarıdaki karakterlerin hepsinden herkesin ofisinde veya yakın çevresinde var, iş yaşamı ile ilgili en başarılı karikatür serilerinden olduğunu düşünüyorum..
Siz de bir bakın derim..  Dilbert

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)