22 Aralık 2010 Çarşamba

Mirasımıza Sahip Çıkalım..

Farklı mesleklerden 5 kadının başarısı..

Meslekleri, ilgi alanları birbirinden farkli beş kadının 2007 Nisan ayında bir araya gelerek oluşturduğu bir gruptan bahsetmek istiyorum. Adı “ Meyve Mirası Çalışma Grubu”.. 

Tamemen gönüllük esasına dayanan bu grubun kurucuları; Gıda Tarihi Araştırmacısı Mary Işın, Metlaurji ve Malzeme Mühendisi kızı Esin Işın, Etnobotanik Araştırmacısı Dr. Füsun Ertuğ, Orientalist ve Alan Araştırmacısı Elisabeth Tüzün ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Neşe Bilgin adinda beş kadın.Anadolu'nun meyve zenginliğini yeniden gün yüzüne çıkarmak için yaklaşık beş yıl önce Bodrum'da başlayan çalışmalarını, Muğla yöresinde yoğunlaştırmaktalar.


Bugüne kadar aralarında, “Dilmit eriği”, “Paşa narı”, “Akkızıl üzüm”, “Tavşanböbreği zeytini”, “Helvacıkara üzümü”, “Sarımeriç inciri”, “Alaçam kara üzümü”, “Çayrek armut”, “Lop incir” ve “Sulucayrak armudu” gibi çeşitlerin bulunduğu 600 civarında meyveyi kayıt altına alan grup, bu meyvelerin yaşatılması ve üretiminin artırılması için üreticilere ve meyvelerin tanınması açısından tüketiciye de ulaşmaya çalışıyor. Bu amaçla Bodrum Cuma Pazarı'nda “Muğla Yöresinin Atadan Kalma Lezzetleri” adı altında her hafta tezgah açıyorlar. Tezgahın en önemli amacı; tüketicilere Muğla'nın tarımsal çeşitliliğini tanıtmak, farkındalık yaratarak geleneksel tarım ürünlerinin yaşatılmasını sağlamak ve yeni lezzetlerin tüketiciler tarafından keşfedilmesi ile birlikte bu meyvelerin üretimi için taleplerin artmasını sağlamak.

Gönüllü sayısı her geçen gün artan çalışma grubunun Bodrum'da bir koleksiyon bahçesi kurulması fikri için de girişimleri sürmekte.
Ülkemiz ve kadınlarımız açısından bakınca çok güzel bir girişimcilik örneği.
İlgilenenler ve daha fazlasını öğrenmek isteyenler lütfen tıklasın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)