24 Ocak 2011 Pazartesi

Mevsimlerin Yaşamımızdaki Etkisi

Doğduğumuz mevsim kişiliğimizi ve sağlığımızı etkiler mi?
İsmimizin anlamının kişiliğimizi etkilediğini daha önce duymuştum ve defalarca bunu doğrulayacak örneklerle karşılaştım, buna kendi adım da dahil ;) Ama burçlar dışında doğduğumuz mevsimin hayatımızda bu denli önemli olduğunu düşünmemiştim.


İngiliz bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre doğduğumuz mevsim bizim kişiliğimizi ortaya koyuyor. Hertfordshire ve Aberdeen üniversiteleri öğretim görevlileri mevsimlerin kişilik ve davranışlar üzerindeki etkilerini incelemiş.

Hamilelerin mevsimlere göre hormon seviyelerinin değiştiğine dikkat çeken bilim adamları çocuğun doğduğu mevsimde annenin hormon seviyelerinin miktarının da bu kişilerin karakterleri üzerinde etkili olacağını savunuyor. Hava sıcaklıklarının, hamilelik süresince daha çok yenen besinlerin de çocugun karakteri üzerinde etkili olduğu araştırma sonucunda ortaya çıkmış.


Hertfordshire Üniversitesi psikoloji profesörlerinden Richard Wiseman ve Aberdeen Üniversitesi profesörlerinden John Eagle tarafından yapılan mevsimlere göre kişilik saptamaları:

İlkbahar : Düşüncesiz, ısrarcı, yenilik peşinde koşar. İntihara eğilimlidirler..
Yaz : Beyinlerini kullanabildikleri işlerde daha başarılılar, satranç gibi sporlara daha yatkınlar. Anoreksiya hastası olma ihtimalleri vardır.
Sonbahar : Çekici, sportmen, özellikle futbola yatkın. Alerji olma ihtimalleri fazladır..
Kış : Düşünceli, anlayışlı, rahat vazgeçebilen, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara daha açıklar, şizofren riski vardır.


3 yorum:

  1. Kış ayında doğan ben için şizofren riski yazmışsın ilerde çevremdekiler yandı desene :)
    Bu tarz araştırmalar tam benlik bende bişi araştırmak istiyorummm

    YanıtlaSil
  2. Ama sen sonbaharda doğanlardansın canım ;)

    YanıtlaSil
  3. Ayyy doğruuu yaaa galiba aklım gidiyoo artıkınnn :(

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)