21 Ocak 2011 Cuma

Hamam Sefası

Gündeme bomba gibi oturan Muhteşem Yüzyıl dizisini izleyenlerdenim ben de. Diziyi izledikçe uzun zamandır yapmayı çok istediğim “hamam sefası” fikri aklımı kurcalıyor sürekli. Kızlar kızlar haftasonu bir günümüzü hamam sefası yaparak geçirelim diye aklını çelmeye çalılşıyorum arkadaşların ;) Artık spa kapsamında beş yıldızlı otellerde de hamamlar mevcut, dolayısıyla gitmek o kadar zor değil istedikten sonra.. Konuyu araştırırken aslında bilmediğim ne çok faydası olduğunu öğrendim ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Eğlence dışında işte hamam sefasının faydaları;

- Hamamda atılan ter sayesinde vücut toksinlerden arınıyor. Dolayısı ile toksin birikimi ile oluşan birçok rahatsızlık engellenmiş oluyor.
- Verdiği rahatlama ve arınma sayesinde baş ağrısına ve soğuk algınlığına iyi geliyor.
- Kese sayesinde vücut ölü derilerden arınıyor. Yeni hücrelerin oluşumu süreci hızlanıyor. 35 yaşından önce cilt kendini 28 günde bir yeniliyor. Ancak bu yaştan sonra bu süreç yavaşlıyor. Ayda bir kere kese yapıldığında ise bu süreç hızlandırabiliyor.
- Hamam, bedene olduğu kadar ruha da iyi geliyor. Dinlenme ve stres atmanın en eski yöntemlerinden birisi.

Ve tabiki tarihi hamamlarımızdan birkaçı..
 
Sultan II.Beyazıt tarafından 1481 yılında yaptırılmış olan Galatasaray Hamamı, eski gelenekleri sürdüren sayılı hamamlar arasındadır. Hamam, tarihi göbek taşı, etrafa ışık saçan kurşunlu kubbesi, kendinde has el işi oyma kapıları ile gerçekten göz kamaştırıcı..
  
Cağaloğlu Hamamı İstanbul'un en büyük çifte hamamlarından. Yerebatan Sarnıcı yakınındaki bu hamam I.Mahmut döneminde yaptırılmış. Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer (Patricia Schultz) kitabındaki listede yer alan bu hamam inşa edilen son büyük hamam olması nedeniyle de önem taşımaktadır. 


Dünyanın en güzel hamamları arasında sayılabilecek olan Çemberlitaş Hamamı, Divan Yolu üzerinde, Mimar Sinan tarafından 1584'te inşa edilmiş. Birbirinin tamamen benzeri, yanyana bitişik olarak planlanmış çifte hamamın yapısında, Sinan sadelikten vazgeçmeden fonksiyon, zerafet ve dinginliği yanstımıştır.


Hepsi birbirinden güzel bu tarihi hamamlar gerçekten görülmeye, gidilmeye değer.. Ben bir gün mutlaka gidicem size de tavsiye ederim ;)

2 yorum:

  1. Hamama böyle özendirilmezkii.Bayıldım..
    Kocaelindeki tarihi hamamlar hakkında da bilgi istiyoruzz sayın site yönetimi.:)

    YanıtlaSil
  2. Bende çok istiyorum tatlım.. Araştırıyorum, bi haftasonu hep birlikte gidelimm ;)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)