30 Haziran 2011 Perşembe

Rugan; Parlaklıktır, Cazibedir, Kendine Baktırır !

Bu yıl yine birbirinden şık rugan ayakkabılar ve çantalar moda.. Küçükken kırmızı rugan ayakkabılarım vardı benimde çoğu kız çocuğu gibi ;) çok severdim ve yıpranmasın diye itina ile kullanırdım ama boşuna o kadar çaba sarf etmişim, ayaklarım büyüyüp artık ayakkabı sıkmaya başlayınca bunu anladım.. Sanırım artık büyüme evresini tamamlamıştır diye düşünüyorum benim hobit 35,5 numara ayaklarım ;) ve yeniden kırmızı rugan ayakkabılar ilgimi çekiyor vitrinlerde.. 2011 yaz sezonuna da damgasını vurmuş görünüyorlar.. Peki nedir bu kadınları rugan ayakkabı hayranı yapan? parlaklık ? cazibe ? dikkat çekme ? bence hepsi..

Rugan kelimesi dilimize Farsça revgan'dan gelmiş. Revgan Farsça'da parlak pürüzsüz yüzey anlamına geliyor. Derinin bu halini alması için yüzeyi tamamen rugan lakı denilen, parlaklık ve dolgunluk veren maddelerle kaplanmakta.. Bu film tabakasının kalınlığı 100-200 mikron arasında imiş..

Birbirinden şirin pembiş ruganların da albenisine kapılmamak mümkün değil sanırım ;)

Her güzelin bir kusuru vardır derler ya, rugan ayakkabılarında bu göz alıcı duruşlarının yanında bazı kusurları var malesef.. Kalın bir film tabakası ile kaplandıkları için hava geçirgenliği oldukça düşüktür rugan ayakkabıların.. Parlatmada kullanılan bazı kimyasallar sebebiyle de derinin esnekliği azalır ve uzun süre giyildiğinde ayağımıza vurmaya başlar.. Şebnem Ferah'ın şarkısı da güzelce özetliyor aslında bu durumu; "Çocukken sahip olduğum kırmızı rugan ayakkabılar, onlar da senin gibi çok tatlıydılar ama, canımı yakardılar, acıtırdılar.."

5 yorum:

  1. Super bi yazı olmuş!
    Bence de ayakkabı dediğin, topuklu ve rugandır:) Hatta ilave olarak kırmzıdır:)
    Kırmızı olsun, 5 kuruş fazla olsun derler, bilmem anlatabildim mi?
    Not: Bu yorumu yazan kisinin mevcut durumda ayaklarında bu tarz bir ayakkabı olması beklenir sanırım, ama maalesef isyerinde rahat olsun diye dolgu topuklu nubuk aykkabılarımla barışık yaşamaya çalışıyorum.. En azından sizin yazıdaki fotoları görene kadar çalışıyordum:)

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim canım :)
    sende benim gibi kırmızı rugan diyenlerdensin.. günlük hayatta giymek zor ama gerçektende, bende daha çok babet tercih ediyorum işe giderken..

    YanıtlaSil
  3. pembişi istiyoruuuum:))

    YanıtlaSil
  4. Siyah rugan bir babet;hem şık hem de rahat.Topukludan yoruldum:)

    YanıtlaSil
  5. pembiş çok şeker gerçektende arzucumm..

    ama benim de son zamanlarda giymeyi en çok tercih ettiğim ayakkabım pembe kekik gibi, siyah rugan bir babet ;)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)