27 Eylül 2011 Salı

Toledo Gezisi

Canım biraz sıkkın, hatta çok sıkkın ama dua etmekten başka birşey gelmiyor şuanda elimden.. Şehit haberlerini izleyemiyorum, gazeteleri okumak istemiyorum.. Yeter artık! Ne istiyorlar bizden, defolup gitsinler, Türkiye'yi vatan olarak görmeyenler nereye istiyorlarsa oraya çekip gitsinler.. Dursun artık bu dökülen kanlar!! (Bu yazıyı yazmaya 24/09 da başladım aslında)
Size söz verdiğim üzere Toledo gezisini yazmak için oturmuştum bilgisayarın başına ama bu konuya değinmeden edemedim.. Şimdi sözümü tutma zamanı..

Atocha Tren İstasyonu

Toledo şehri; İspanya'nın ortasında özerk bir bölgede. Madrid'e 70 km. uzaklıkta, trenle yaklaşık olarak yarım saat sürüyor.. Madrid'den Atocha Renfe tren istasyonundan binebilirsiniz. Yeri gelmişken oradan da bahsetmeden olmaz. Madrid'in Haydarpaşa'sı diyebiliriz burası için, ama malesef daha güzel ya da daha iyi geliştirilmiş bir yer..
İçeride bir çok mağaza, yemek yemek için cafe-restorantlar var.. Bir de güzel doğa manzarası eşlik ediyor bu ortama. Ben görünce inanamadım buranın bir tren garı olduğuna, bakalım siz ne düşüneceksiniz ;)
Atocha istasyonunda en sevdiğim şeylerden biriydi bu ortadaki valiz-şapka figürleri :) Tren saatinizi beklerken burada kuş sesleri eşliğinde oturup birşeyler yiyip-içmek inanılmaz keyifli.. Beklemek gibi can sıkıcı bir olguyu nasıl keyifli ve çekilebilir bir hale sokmuşlar, hem çok şaşırdım hem de takdir ettim doğrusu.. Bu kadar yeter sanırım, artık Toledo'yu anlatma zamanı..

Toledo

Unesco tarafından dünyada tek, tamamı açık hava müzesi olarak ilan edilerek, Dünya Kültür Mirası listesine giren bu şehire gitmemek Madrid'i eksik görmek anlamına gelir bence.. Toledo için en az 2 gün ayırmak gerekir belki ama bizim o kadar zamanımız olmadığından 1 günlük tur yaptık kendimize.. Gece orada konaklamak isterdim doğrusu..
Toledo'da trenden indiğiniz andan itibaren tarihin kokusunu alıyorsunuz.. 1920 yılında yapılan tren istasyonu dış görünüşü ve içerisindeki çini döşemeleri ile Endülüs mimarisi izlerini taşıyor.
‘Doğu kültürünü Avrupa’ya tanıtmış şehir’ sözleriyle nitelenen Toledo, Ortaçağ’dan kalma mimarisini günümüzde halen koruyabilmiş, üç büyük dinin izlerinin görüldüğü bir şehir. Aynı zamanda İspanya'nın Madrid'den önceki başkenti..
Üç yanı Tajo Nehri ile çevrili bir tepede kurulu olan Toledo şehrinin bu manzarasını yakalayabilmek için, turist bus'lara binmenizi tavsiye ederim. Tepeye çıkıldığında fotoğraf çekimi için küçük bir mola da veriliyor.. Alcazar de Toledo ve Katedral buradan daha net görülebiliyor..
İsa’dan önce 590’da Yahudiler tarafından kurulmuş olan Toledo şehri, Romalılar, Ostorogotlar, Vizigotlar ve Arapların egemenliğinde uzun süre kalmış. 1085’de VI. Alfonso, şehri Araplar’dan geri alarak, İspanya’nın yeni başkenti yapmış. Sonraki dönemlerde Toledo’da üç toplum içiçe yaşamış; Hıristiyanlar, Museviler ve Müslümanlar ve her toplum kendi kültürüyle zenginleştirmiş şehri..
Şehrin tarihi binaları içinde en dikkat çekeni Toledo Katedrali. İspanya'nın en büyük 3.katedrali olan bu yapıda çok sayıda şapel var. Ayrıca Velasquez, Rubens, Goya ve El Greco gibi ünlü ressamların tabloları da bu katedralin duvarlarını süslüyor.
İspanya'nın en ünlü ressamlarından biri olan El Greco uzun yıllar Toledo'da yaşamış. Girit’te doğan, bir süre İtalya’da yaşayan ve Yunanlı köklerinden dolayı “El Greco” yani ‘Yunanlı’ adını alan ressamın eserleri “El Greconun Evi’” isimli müzede sergileniyor. Sanatçının dünyaca ünlü yapıtı Orgaz Kontu’nun Cenaze Töreni tablosu ise Santo Tome Kilisesi’nde bulunuyor.
Toledo; Don Kişot ve kılıçlarıyla da ünlü aynı zamanda. Don Kişot'un maceraları bu çevrede geçiyor hep, sevgilisi Dulcinea'nın kasabası olan El Toboso da Toledo'da bulunuyor. Gelelim kılıç mevzuuna, bu güzel şehir çelik işçiliği ile de meşhur. Etrafta kılıç-bıçak-çakı satın alabilecğiniz bir sürü hediyelik eşya dükkanı var.. Bu tarz şeylere ilginiz varsa mutlaka Toledo'yu görmelisiniz ;)
Ve Toledo gezimizin sonuna geldik, o tarihi istasyondan trene binip Madrid'e dönüyoruz. Tren biletleri ile ilgili size önerim; kesinlikle biraz erken gidip alın, çünkü tren dolunca bir sonraki trene kalabilirsiniz bizim gibi ;) Bir de gidiş-dönüş bilet fiyatı daha uygun fiyata geliyor, dönüş saatinizi de belirleyerek ona göre bilet almanızda fayda var..

16 yorum:

  1. son günlerde aynı duygular içindeyiz, haberlere bakmadan geçiyorum. zira her gün sayısı katlanarak artan şehit haberlerini içim almaz oldu :(
    Toledo gezine gelince İspanya'yı hep soğuk (iklim olarak değil) bulurdum ama senin gezi notların içimi ısıttı bu ülkeye ve şehirlerine. ilk fırsatta İspanya'ya (yanıma da senin notlarını alarak)gezi ayarlanmalı notumu aldım ajandama :)

    YanıtlaSil
  2. böyle yorumları okuyunca çok mutlu oluyorum canım, teşekkür ederim :)
    İspanya'ya gelince, bence kesinlikle gitmelisin.. ben gidilecekler listeme Endülüs tarafını da ekledim bile ;)

    YanıtlaSil
  3. fotoğraflardan sanki eski çağlarda kalmış bir şehir.ziyaretçilerini tarih yolcuğuna çıkmış gibi hissettirdiğine eminim.Keşke bizim ülkemizde de tarihi yapılar tertemiz bakımlı halde gelecek kuşaklara aktarılabilse...

    YanıtlaSil
  4. Kötü haberler karşısında üzüntülerimiz ortak, biran önce son bulmasını diliyoruz... Bukadar sıkıntılı haberler arasında günümüze renk katıyorsunuz, merakla takipteyiz... Gezmeye devam:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. kesinlikle haklısın sevgili birdysevda.. insan gezdikçe öğreniyor ve öğrenince hayıflanıyor ne yazıkki, neden biz elimizdeki değerlerin kıymetini bilemiyoruz, koruyamıyoruz diye..

    YanıtlaSil
  6. takipte kalmaya devam o zaman ayşecim, barcelona yazıları var daha sırada ;) öpüyorum canımm ;)

    YanıtlaSil
  7. tren garı değil sanki botanik bahçesi harika :)

    YanıtlaSil
  8. bende haberleri seyredemiyorum kan aglıyor yüregimiz :S
    resimler cok güzell:) tren garı park gibi müthişş

    YanıtlaSil
  9. kesinlikle çok hoş bir gar sevgili fikir projeleri, tren beklediğinin farkında olmuyor insan kuş cıvıltıları içerisinde :)

    YanıtlaSil
  10. essu, acımız büyük insan dayanamadığı için duymak istemiyor bu kötü haberleri..

    tren garına gelince;ben görünce şok yaşamıştım, sizlerle de paylaşmayı çok istedim o yüzden.. bilinçlenelim, etrafımızı güzelleştirelim diye.. umarım bu konuda görevli birileri de okuyordur da, mesaj yerine ulaşır değil mi ;) sevgilerrr..

    YanıtlaSil
  11. fotoğraflar çok hoş,çok güzel bir gezi olmuş sanırım..ama önerim üzerlerine isim yaz fotoların nette başkaları kullanmasın..

    aynı hisler hepimizde mevcut sanırım :(

    YanıtlaSil
  12. canim biz buraya gitmemistik bak ne iyi oldu bunu gormek inan hissettim o havayi....

    YanıtlaSil
  13. Gul/İnncim teşekkür ederim.. aslında doğru söylüyorsun ama tek tek isim yazmak zor olduğu için hepsine yazmamıştım.. Toplu halde bunu yapmanın bir yöntemi var mı biliyormusun?

    YanıtlaSil
  14. sevgili çilekli barcelona'ya giderken senin notlarını almıştım bende ;) bende sana toledo'yu gezdirdiğim için mutluyum canım :)

    YanıtlaSil
  15. Sonunda benim de Madrid'e gitmeme sebep olacaksin:) Binalar ne kadar guzel en cok onlara hayran kaldim. Hele gar muze gibi gibi. Bayildim.

    YanıtlaSil
  16. wallai bende hayran kaldım tren garına, keşke bizde de böyle olsa ;)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)