12 Eylül 2011 Pazartesi

Madrid Gezisi - Plaza Mayor

Plaza Mayor

Madride kaldığımız yerden devam ediyoruz :) Puarta del Sol'den Calle Mayor'u takip ederek Mayor Meydanına ulaşıyoruz şimdi.. 1600 lü yıllrada inşa edilen bu meydan, yıllar içerisinde çeşitli amaçlar için kullanılmış ve değişik isimler almış. Dört köşesi binalarla çevrili, 9 kapılı, 129 metre uzunluğunda ve 94 metre genişliğinde bu devasal meydana en son Plaza Mayor (Büyük Meydan) adı verilmiş ve bence isabet olmuş ;)

Plaza Mayor ilk önceleri pazar yeri olarak kullanılıyormuş, daha sonra futbol maçları ve boğa güreşleri bu alanda yapılmaya başlanmış. Daha sonraları ise engizisyon mahkemelerinin din karşıtı olduğu için ölüme mahkum ettiği kişilerin halka açık infazları bu meydana yapılmaya başlanmış. Yakın geçmiş zamanda ise meydan tiyatro gösterileri, konserler, oyunlar, kutlamalara ev sahipliği yapmış. Şimdi ise giriş katta birbirinden ilginç eski dükkanlar, şık restoranla, cafe-barlar, sanat galerileri Madrid'in ruhunu yansıtıyor. Günün her saati hareketli olan meydanda özellikle akşam oturup birşeyler içmek için mükemmel. Ben çok sevdim bu meydanı, o yüzden başka bir yere gidecek olsak bile gelip geçerken uğradık mutlaka:)
Meydanın ortasında 3.Felipe'nin at üzerinde heykeli vardır. Meydanın en önemli binaları, üzeri resimlerle süslenmiş olan "La Casa de la Panaderia" (fırın evi) ve meydanın diğer binaları gibi kızıl renkli olan "La Casa de la Carniceria" (kasap evi) dır. Biri kuzeyde biri güneyde olmak üzere karşı karşıyadır bu iki ev. La Casa de la Panaderia nın giriş katında bulunan fırını halk işletebiliyormuş, birinci katı da kralların özel kullanımı için ayrılmış. Krallar diledikleri zaman buraya gelirler, dinlenir hatta misafir ağırlarlarmış fırın ürünleri ile. La Casa de la Carniceria adından da anlaşılacağı gibi o zamanlarda mezbaha olarak kullanılıyormuş.Şimdi ise Belediye Meclis Binası olarak kullanılıyor.
Plaza Mayor çevresinden birkaç foto Mayor gezmizden müze gezilerine geçiyorum ;)
Sağdaki dükkan benim minik ve şirin meninaslarımı aldığım dükkan.. İçeride inanılmaz hoş şeyler var ama içini çekemedim ne yazıkki.. Mayor caddesinde hediyelik eşya satılıyor ama kesinlikle sıradan bir dükkan değil, uğrayın mutlaka ;)

Müzelere geçmeden önce aklıma gelen bir yer daha var, sanırım fotograf makinemiz yanımızda değildi orayı keşfettiğimizde ama olsun yine de bahsetmek isterim.. Yine Mayor çevresinde bir yer Mercado San Miguel. Dört bir yanı camla kaplı kocaman bir pazar, içerisinde irili ufaklı bir sürü cafe-restoran, manav vs. var.. Ayaküstü birşeyler atıştırmak için süper bir yer, hem de o kadar çok çeşit var ki, farklı dükkanlardan birşeyler alıp, ortadaki masalardan birine geçerek karma bir ziyafet çekebilirsiniz.. Bugüne kadar yediğim en büyük ve en pahalı kirazı da burada yemiş bulunmaktayım ;) [kendi çektiğimiz foto olmadığı için resimleri netten buldum, görünce hemen tanıyın ve kendinizi hemen içeri atın diye ;)]
Uzun bi post oldu, sanırım müzelere başka bir başlıkta devam etsem iyi olacak.. Bu sefer daha kısa zamanda yayınlamayı planlıyorum, inşallah ;)

11 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş.Detaydan hoşlanıyorum.Müzeleri de bekliyorum.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. saol cabn paylaşım için büyük bir hevesle okuyorum inanki

    YanıtlaSil
  3. onu da yazayım bundan da bahsedeyim derken uzuyor ama bende seviyorum detayları anlatmayı pembe kekik, o yüzden yazı dizisi gibi olacak sanırın bu ispanya gezisi :)

    teşekkür ederim pembişim, bende büyük bir hevesle yazıyorum sizin için :)

    YanıtlaSil
  4. harıka resımler....maşallahhh..cok guzel bır gezı olmus..

    YanıtlaSil
  5. teşekkürler marifet ellerimizde :) gezi boyunca toplam 2400 foto çekmişiz, sanırım abarttık biraz ;)

    YanıtlaSil
  6. evet cok güzel bir gezi olmus seninle birlikte bizde gezmiş kadar olduk :D
    bu arada desing yorumlar bölümünde kelime dogrulama gösterilsinmi diyor onu hayır yap cünkü kelime kodu yazmak zorunda kalıyoruz buda işimizi zorlastırıyor :)

    YanıtlaSil
  7. teşekkür ederim theice-creamparlour, bunu nasıl yapacağımı bilmiyordum, hemen uyguladım ;)
    gezmeye devam edeceğiz o halde birlikte, takipte kal lütfen :)

    YanıtlaSil
  8. Müze postu için sabırsızlanıyorum:)

    YanıtlaSil
  9. bazılarında fotoğraf çekmek yasaktı ama hafızaya aldıklarımı yazacağım en kısa zamanda ;)

    YanıtlaSil
  10. Cok guzel tarih kokan yerler... Heryeri cam kapli pazari merak ettim. Birseyler aldin mi oradan?

    YanıtlaSil
  11. evet, Madrid tarihini korumuş bir şehir gerçektende didem hanım.. camlı pazardan bol bol birşeyler yedik ;)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)