5 Ağustos 2011 Cuma

Chaos Theory

“Odamın Kuralları”  posterlerini hatırlayan var mı? Özellikle bir madde hatırlıyorum, “Odam dağınık görünse de çok düzenlidir” diye..
Aslında ergen genç, matematiksel bir teorinin temel önermelerinden birini kapısının üzerine asarmış farkında olmadan.. “Düzensizliğin içinde de bir düzen vardır.”
Kaos teorisinin diğer önermeleri de;

·         Düzen düzensizliği yaratır
·         Düzen düzensizlikten doğar
·         Yeni düzende uzlaşma ve bağlılık değişimin ardından çok kısa süreli olarak kendini gösterir.
·         Ulaşılan yeni düzen, kendiliğinden örgütlenen bir süreç vasıtasıyla kestirilemez bir yöne doğru gelişir.


Peki bu kadar açıklama yaptıktan sonra, nedir bu kaos teorisi?
Matematikten ve fizikten hoşlanmayanlar için bu bir filmdir!
Hoşlananlar için; http://kaosteorisi.wordpress.com/2008/04/16/kaos-teorisi-nedir/, http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=106539, http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaos_kuram%C4%B1, çok güzel yazılmış açıklamalar var. Ama özetle kaos teorisi, sayısal hesaplama yaparken görmezden gelinebilecek faktörlerin büyük etkilerini ve yapılan hesaplamaların gerçekleşmesi beklendiğinde neden gerçekleşemediğini, formüllerden çok kaos teorisinin esas olduğunu açıklayan bir tekniktir. “Kelebek etkisi” (ki hatırlarsak o da bir filmdi) de kaos teorisi içindedir.

Uzun bir girişten sonra  gelelim filme, 2008 yapımı filmde tanıdık yüz olarak Ryan Reynolds oynuyor. (Dip Not: benim açımdan ünlü olduğu kısım, Two guys,a girl and a Pizza Place diye bir dizi vardı, odur bu aradaJ) Diğer başrol oyuncuları da seyrettiğim filmlerde rol almışlar, ama aklımda yer etmemişler.
Bir de, Scrubs da oynayan “Sarah Chalke” var ki (üstte sağda), kendisini çok sempatik bulduğumdan, onu da görmek keyif verdi. Başrolde değil, daha arka planda bir rolü var.

Konusuna gelirsem, nasıl anlatsam bilemedim, konusunu anlatırsam filmi izlemenize gerek kalmazJ

Frank Allen, zaman yönetimi konusunda seminerler veren bir uzmandır. İşine uygun olarak, kendisi de son derece düzenli ve dakiktir. Olaylar, eşi Emily’nin yanlışlıkla saati 10 dak. ileri almasıyla başlar. “Zaman yönetimi” konusunda verdiği seminere geç kalması ve bir dizi yanlış anlama sonucu hayatı tam bir koas a dönecektir. Hayatını bu denli düzenli yaşamasının, ona pek de yarar getirmediğini farkedecek ve rastgele seçilmiş eylemlerle hayatını yaşamaya başlayacaktır.

Öncelikle belirteyim,filmi çok sevdim.. Ryan Reynolds’ı daha çok romantik komedi filmlerde görmeye alışkın olduğumdan bu filmi de romantik-komedidir diye seçmiştim. Evet romantik komedi kısmı var, ama kahkahalarla güldürmüyor, daha çok bir adamın dramını paylaşıyor aslında..Size dokunuyor bu film, zamanın nasıl başına buyruk olduğunu, plan yapsanız da yaşamanız gereken bir “hayat” olduğunu bazen hüzünlendirerek bazen gülümseterek anlatıyor.
Tabii ki klişeler mevcut, ama beni rahatsız etmedi.  Sevdim, sevdim, seyredinJ

              

4 yorum:

  1. Konusu çok hoş.İzlemek isterim:)

    YanıtlaSil
  2. Giris kismina bayildim! Ne guzel aciklamissin. Ayrica filmi seyrettim cok guzeldi:)

    YanıtlaSil
  3. Pembe kekik ve tubitos,izlenebilir listesine almakta fayda var, bazen insan bunun gibi yormayan(ama sıkmayan) filmleri izlemek istiyor..
    Filmi seyretmiş ve beğenmiş olmanıza çok sevindim,didem hnm..o zaman başka filmlerde de görüşmek üzere:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli :)